Régóta ismert, hogy a vegetáriánus táplálkozás jótékony hatással van a magas vérnyomás kezelésére és megelőzésére. Egy brit vizsgálat most annak járt utána, hogy van-e különbség a növényi és állati fehérje fogyasztása és a vérnyomás alakulása között. A kísérletben közel 4700, 40 és 59 év közötti ember vett részt, akik egyik fele állati, míg másik fele növényi fehérjéket fogyasztott. Azt találták, hogy míg az állati fehérje fogyasztása nem változtatta meg az átlagvérnyomás értékét, addig a növényi fehérjében dús táplálék kimutatható csökkenést idézett elő. Feltételezik, hogy a különbség oka a fehérjéket alkotó aminosavak eltérő típusaiban keresendő. Mindezek alapján a vegetáriánus étrend továbbra is javasolt, és most már bizonyítottan is alkalmazható a vérnyomásproblémák orvoslására és prevenciójára.
2016. November 08.
A sok béta-karotint (az A-vitamin elővitaminja) tartalmazó nyers, növényi táplálék fogyasztása jelentősen csökkenti a rák és a mellrák kialakulásának kockázatát.