Napi tízezer lépésEgészség, 2016. November 08. 1048

Napi tízezer lépés

Manapság azzal mindenki egyetért, hogy testmozgás nélkül nincs egészség. Ugyanakkor a különféle nagy erőkifejtést és állóképességet igénylő sportok mellett egyre inkább feledésbe merül a gyaloglás mint alapvető mozgásforma.

A szakemberek úgy tartják, hogy naponta 10 000 lépés megtétele elegendő az egészség és az állóképesség megőrzéséhez, ennek érdekében ma már különféle, övre szerlehető lépésszámlálót is lehet kapni, amellyel mindenki ellenőrizheti, hogy aznap hány lépést tett meg. Egy nemrég megjelent amerikai felmérés szerint a golfozás is kitűnően alkalmas a napi szükséges lépések megtételére, ugyanis kiszámolták, hogy egy 18 lyukú golfpályán a játék végére minden játékos átlagosan majdnem 12 000 lépést tesz meg. A felmérés szerint még a mozgásukban korlátozott játékosok is lelépik a tízezret. Nyilvánvalóan nálunk a golf nem tömegsport, minden esetre érdemes azokat a lehetőségeket keresni, amelyekben a napi lépésszám biztosítható. Ez lehet a gyaloglás a munkahelyre, iskolába, lift helyett a lépcső használata vagy bármilyen más ötlet. A lényeg, hogy mindennap sokat lépjünk előre a mozgás terén!

Kobriger SL et al: The contribution of golf to daily physical activity recommendations: how many steps does it take to complete a round of golf? Mayo Clin Proc. 81:1041-1043 2006 augusztus.


 
lépés mozgás egészség erő gyaloglás
Egészség

A gabonafélék jelentősége táplálkozásunkban

2016. December 04.

A gabonafélék táplálkozásunk egyik legfontosabb csoportját képezik. Szemtermésük energiában gazdag, jelentős vitamin- és ásványianyag-tartalommal rendelkezik.

Táplálékunk összetevői
2017. Február 05.

Keresés a cikkekben