A mai tudományos ismereteink szerint az ovo-lakto-vegetárius táplálkozásunk megfelelőnek mondható. A tej és a tejtermékek fogyasztásakor mégis mind gyakrabban találkozunk kisebb-nagyobb kellemetlenségekkel.
| dkg | fehérje g | zsír g | szénhidrát g | Ca mg |
dió | 5 | 9,3 | 28,5 | 5,9 | 101 |
méz | 5 | 0,2 | 0,0 | 40,5 | 3 |
víz | 90 | 0,0 | 0,0 | 0,0 | 230 |
diótej | 100 | 9,5 | 28,5 | 46,4 | 234 |
|
|
|
|
|
|
mandula | 5 | 13,8 | 23,6 | 7,4 | 119 |
méz | 5 | 0,2 | 0,0 | 40,5 | 3 |
víz | 90 | 0,0 | 0,0 | 0,0 | 230 |
mandulatej | 100 | 14,0 | 23,6 | 47,9 | 352 |
|
|
|
|
|
|
mogyoró | 5 | 7,8 | 31,8 | 4,4 | 145 |
méz | 5 | 0,2 | 0,0 | 40,5 | 3 |
víz | 90 | 0,0 | 0,0 | 0,0 | 230 |
mogyorótej | 100 | 8,0 | 31,8 | 44,9 | 378 |
|
|
|
|
|
|
tehéntej | 100 | 35,0 | 36,0 | 46,0 | 60 |
Ennek az a következménye, hogy a tej bizonyos összetevőit kivonják, s így egy olyan tehéntejet kapunk, amely a tájékoztatás szerint egészséges, fogyasztható. A sok kellemetlenség azonban többeket arra indít, hogy a tejet korlátozzák, vagy helyette más, a tejhez hasonló táplálék után nézzenek.
Tej helyett
Ebben a keresésben nyújthat segítséget egy-egy recept, amely a teremtett világ növényei közül olyan terméseket ajánl, amelyek bizonyos értelemben helyettesíthetik a tejet, más, talán jobb kifejezéssel: a tehéntejnél előnyösebb egészségügyi hatást fejtenek ki. A diófélék között találhatók azok a kemény héjú gyümölcsök, amelyek héjukban megőrizve egész éven át tárolhatók, egészen az új termés megjelenéséig.
Szükségleteinknek legmegfelelőbb
Ha a táblázatban lévő növényi „tejet” frissen készítjük el, akkor a tehéntejjel kapcsolatos (később esetleg betegséggé fejlődő) kellemetlenségek egyáltalán nem jelentkeznek. A számítások szerint a fehérje, zsír és szénhidrát aránya a szervezet szükségleteinek a legmegfelelőbb. Nem kell tartani az állati fehérjék okozta lehetséges negatív következményektől, az egyes növényi „tej-féleségek” pedig finomak, igaz, hogy nem a tehéntejhez hasonló ízűek, hanem mindegyik a saját jellegzetes aromájával örvendeztet meg bennünket.
Könnyű elkészíteni
Az elkészítésük is egyszerű. Tartsunk kalapácsot – diótörőt – a konyhaasztalon! Ha 15 dkg mogyorót (diót, mandulát, törökmogyorót) frissen törünk, ez pár perc munkát jelent. A mogyoróbél így kb. 5 dkg lesz. A megdarálása, a turmixgépben való néhány másodperces összekeverése még annyi időbe sem kerül, amit a tej vásárlásával töltenénk el. Egy pici sóval ízesíthetjük. Frissen kerüljön az asztalra! Ami reggel készül, hűvös helyen tárolva estig elfogyasztandó. Nincs mellékhatása, a bélrendszer elváltozásaitól nem kell tartani, a csontozatot megfelelően építi. Még allergiás tünetek sem léphetnek fel, ami a mostani időben egyre többeket érint.
Kalciumtartalma sokkal magasabb
A kalciumtartalom vizsgálata is érdekes eredményre vezet. Az olajtartalmú diófélékben lévő kalciumot jól kiegészíti a víz ásványianyag-tartalma. A víz kalciumtartalma ugyan lelőhelyenként igen változó, de összevetve sokkal jobban hasznosítható kalciumtartalma van még a kis kalciumtartalmú csapvízzel előállított mandulatejnek is (diótejnek, mogyorótejnek), mint a legjobb tehéntejnek. A táblázat számai egyértelmű választ adnak fájó kérdéseinkre.
Érdemes kipróbálni! A jó hatás nem várat sokáig magára!
2017. Február 14.
Az utóbbi években a világon és hazánkban is a rákban meghaltak száma ugrásszerűen nő, nem is akármilyen mértékben. Ma Magyarországon évente 45000 új, rákos megbetegedést regisztrálnak...