Nyelvtörők a Bibliában Érdekességek a BibliábólBibliai érdekességek, Szerző: Kormos Erik - 2017. Január 06. 1893

Nyelvtörők a Bibliában

Gyermekkorom egyik megkeserítője volt a Mit sütsz kis szűcs…? kezdetű nyelvtörő. A Bibliában is nyoma van hasonló szójátékoknak, ezeket sem lehetett könnyebb hatásosan kimondani.

A magvető példázata így kezdődik görögül: szpeirón … szpeirai …szpeiron, vagyis szó szerint a vető vetőmagot vetett. Még a magyar nyelvben is érzékelhető a mondat játékossága.

Jézus egy alkalommal így feddi meg a farizeusokat: „Vak vezérek, akik megszűritek a szúnyogot, a tevét pedig elnyelitek.” Mennyivel viccesebben hangzott mindez arámul: A gamla tevét jelentett, a qamla pedig szúnyogot. Hangalakban nagyon közel álltak egymáshoz: Megszűrték a gamlát, de nem vették észre a qamlát.

Ehhez hasonló Jézus következő példabeszéde: „Miért nézed a szálkát, amely a te atyádfia szemében van, a gerendát pedig, ami a te szemedben van, nem veszed észre?” Az még rendben is lenne, hogy odakerül a szálka, de hogy mehet bele az ember szemébe a gerenda? A titok itt is egy szójáték. Arámul a szem és a kút ajin. Így ha a példabeszéd arámul hangzott el, nem lehetett tudni, hogy melyik ajin vonatkozik a szemre és melyik a kútra. Ha valaki játszani akart a szavakkal, úgy is érthette, hogy a társad szemében észreveszed a kicsi szálkát, de a saját kutadban nem látod a gerendát sem. Pedig a szemünkkel (ajin) látjuk a kutat (szintén ajin), amikor vizet akarunk belőle meríteni…

            Minden bizonnyal azonban a passió történetben fordul elő az egyik legérdekesebb szójáték. Márk evangéliuma szerint Jézust kérdezik: Hol akarod megenni a húsvéti bárányt? Jézus válasza: Menjetek el a városba, és egy ember jő előtökbe, aki egy korsó vizet visz; kövessétek őt. Ebben így semmi különös nincs, de ha arámra lefordítjuk, ahogyan elhangzott; a férfi mar a korsó pedig kosz.Együtt tehát Markosz, vagyis az evangélium szerzőjének, a korsós férfinek a neve volt elrejtve benne.


 
nyelvtörő érdekesség biblia nyelv
Bibliai érdekességek

Özönvíz legendák

2017. Január 10.

A gigantikus özönvíz a leggyakoribb a legendák között. Gyakorlatilag minden ókori kultúrában létezik történet egy nagy áradásról, amelyet csak néhány ember élt túl egy nagy bárkában.

Mikor született Jézus?
2016. December 24.
Özönvíz legendák
2017. Január 10.
Tízváros
2017. Január 13.

Keresés a cikkekben