Hogyan dolgozik egy régész, mi a tudomány célja? Néhány tévhit eloszlatásaTudomány, Szerző: Kormos Erik - 2016. December 14. 2176

Hogyan dolgozik egy régész, mi a tudomány célja?

Minden bizonnyal, amikor egy régészről, mint kutatóról gondolkodunk, a korosztályombelieknek először egy Indiana Jones típusú kalandor jut eszébe, akit a hollywood-i filmipar teremtett meg, és aki természetesen mindig tudja, pontosan hol kell ásni, és ott éppen mit lehet találni. Majd amikor megszerezte a zsákmányt, elmenekül azok elől, akik üldözik. Végül a tárgy bekerül egy múzeumba, ahol kiállítják, és a látogatóknak fogalma sincs, hogy tulajdonképpen mit is látnak, de azért mindenki úgy tesz, mintha érdekelné a látvány. Valahogy úgy, mint a Pomádé király új ruhája című mesében, ahol a király meztelen volt, de senki sem mert megszólalni, mert inkább illett okosnak, mint őszintének lenni!

            Elég naiv lenne az elképzelésünk, ha valóban úgy gondolnánk, hogy egy régész munkája csupán ennyi. A valóság mindig más, néha több ennél, néha pedig kevesebb. Rébuszokban és általánosságokban nagyon nehéz meghatározni egy-egy történelmi korszak vagy földrajzi terület kihívásait; mit is kellene tennie egy tudósnak, és vajon ki a legjobb szakember egy régész, egy analitikus tudós – aki elemzi a régészeti leleteket – vagy inkább egy történész? Ha jól átgondoljuk majd azokat az összefüggéseket, amelyeket ebben a könyvben az olvasó elé igyekeztem felsorakoztatni, láthatjuk, hogy mindhárom típusú tudományra egyaránt szükség van. Magam részéről, mint teológus inkább egy analitikus gondolkodó vagyok, aki sajátos látással rendelkezem, és ebbe igyekszem belehelyezni az általam ismert összefüggéseket. Néha a történelem egyes fordulatait újragondolni, együttlátni igyekszem a régészeti leletekkel, ami nekem és remélem, az olvasónak is fontos, a bibliai történelem összefüggéseiben szeretném azokat láttatni. Végül pedig minden egyes esetben szándékom, hogy valami nem közhelyszerű megállapítást tegyek tanulságképpen. Nem a vészharang megkondítása a célom, hanem az, hogy felismerjük, van lehetőségünk kedvező módon beleavatkozni sorsunkba! Nem szükségszerűség, hogy megismételjük az ókori emberek hibáit, viszont elengedhetetlen, hogy beismerjük, mi is sérülékenyek vagyunk és  hajlamunk van arra, hogy ne ismerjük fel a világban rejlő lehetőségeket vagy éppen veszélyeket. 


 
régészet tudomány tévhit tudós múlt
Tudomány

Tudósok Istenről és a tudományról

2017. Augusztus 21.

Lehet egy jó tudós istenhívő? - tette fel nemrég a kérdést egy New York-i tudományos konferencián a hallgatóság egyik tagja.

A méhek rejtjeles tánca
2018. Március 13.
Mi a régész munkája?
2016. December 18.

Keresés a cikkekben