Jeruzsálem neve egy 2700 éves papíruszonFelfedezés, Szerző: Göbölyös N. László - 2016. December 01. 1777

Jeruzsálem neve egy 2700 éves papíruszon

Egy 2700 éves, héberül írt papíruszt találtak meg a júdeai sivatag egyik barlangjában, amelyben szerepel a „Yerushalem” név. A leletnek nemcsak régészeti, hanem politikai jelentősége is lehet, tekintettel arra, hogy Izrael állam mindig hangoztatja jogát a több ezer éves városra.

A papíruszon szerepel a Jeruzsálem szóra való legrégibb, nem vallási jellegű utalás, amit eddig találtak.

A C-14-es módszerű datálás és az abból a korból származó edényeken látható írásokkal való összehasonlítás alapján a régészek megerősítették, hogy a papírusz kb. i.e. VII. századból szárazik, az Első Jeruzsálemi Templom korából, amely Salamon királytól Nabukodonozor idejéig állt, és régebbi a Holt-tengeri tekercseknél.

A papírusz akkor került a hatóságok kezébe, amikor egy Hebron térségében működő bűnbanda értékesíteni akarta azt a fekete piacon. A nyomozás során három hálózatot sikerült felszámolni.

A mintegy 10 cm-es papírusz egy szállító levél, amelyet egy jerikói hivatalnok írt a királynak Jeruzsálembe szállítandó borokhoz.

A papíruszt Miri Regev izraeli kulturális miniszter bizonyítéknak minősítette arra, hogy „Jeruzsálem mindig a zsidó nép fővárosa volt és az is marad örökre”.

A Le Figaro emlékeztet arra, hogy Izrael kampányt folytat egy UNESCO-határozat ellen, amely szerinte semmibe veszi a zsidó nép évezredes kötődését a városhoz. Az izraeli illetékesek mindazonáltal cáfolják, hogy a papírusz nyilvánosságra hozatalának bármilyen köze lenne az UNESCO döntéséhez, amely hét arab állam beadványa nyomán  vallási-kulturális értelemben is a város megosztását célozza. 


 
jeruzsálem papirusz héber
Felfedezés

Az Ószövetség régebbi, mint gondolták

2017. Szeptember 08.

Korszerű laboratóriumi technika segítségével sikerült bizonyítani, hogy egy jeruzsálemi temetőkamrából előkerült két ezüst amulett, amelyre ószövetségi szövegeket véstek...

Keresés a cikkekben