Egy kis bibliai matek - és az eredményLéleképítő, Szerző: Bóka Vera - 2020. December 05. 1544

Egy kis bibliai matek - és az eredmény

A számok nem mindig unalmasak.

A Bibliában Bírák könyve hetedik fejezetében egy csata előkészületeinek részeként Isten alaposan lecsökkentette a saját harcosainak seregét: Gedeonnak, a vezetőnek először is haza kellett küldeni – az amúgy is négyszeres túlerővel szemben álló kis seregből – azokat, akik féltek: a kétharmaduk távozott. (Ezzel máris szinte hatványozódott a túlerő: most 13,5-szeres.) Ezután azonban egy ennél sokkal drasztikusabb csökkentés következett, egy egyszerű teszt által: a szomjas sereg útja során vízhez ért, és ivott. Az elkülönítés alapja az volt, hogy míg messze a legtöbben magukról megfeledkezve szinte belefeküdtek a vízbe, volt 300 ember, aki ivás közben is figyelt. Csak ők maradhattak. Ez azt jelenti, hogy a harmadolt sereg 1/33-ad része marad csak meg, azaz az eredetinek csupán az egy százaléka! A négyszáz százalékos túlerővel szemben, ugyebár.

Vonjuk le tehát a számokkal megtámogatott következtetést: kevesen merik felvállalni életükben, hogy bíznak Isten gondviselésében. Hogy most milyen lenne az arány, nem tudjuk, akkor a választott nép harcosainak egyharmada tudta csak konfliktushelyzetben felvállalni a hitét. És hogy most milyen lenne az arány, nem tudjuk, de ezeknek akkor csak egy elenyésző töredéke, az 1/33-ad részük volt objektíven is alkalmas a feladatra: 10 ezerből háromszáz!!! Ilyen kevesen voltak azok, akik a hitük mellett képesek voltak folyamatosan vigyázni is.

 

A számok kegyetlenek.

Az a félelmetes ebben a leírásban, hogy számszerűsíti, hogy a saját szemében mennyivel pozitívabbnak látja magát az ember (akkor 33-szor pozitívabbnak, hiszen mind a 10 000 vállalta volna a csatát), mint a valós helyzet – és ez éppen a hívő emberek halmazából származó „adat”, ami nem túl hízelgő. De mást is világossá tesz, és nem kell hozzá túlságosan elmélyedni a halmazelméletben: az éberek, óvatosak nem alkotnak különálló halmazt a hívő emberek csoportjához képest, ők ennek a bátor döntést vállaló csoportnak csak egy apró részhalmazát alkotják! Tehát nincs ellentmondás a hit és a vigyázás között!

Pedig a mai napig elterjedt nézet, hogy aki óvatos és vigyáz, az bizonyára retteg, és félelemben él, és aki bátor, sőt, mi több, aki bízik Isten hatalmában, annak nem kell állandóan mindenben körültekintőnek lennie.

 

A fenti leírás kitalált régi történet. Bárminemű párhuzam a 2020-as pandémiával, maszkhordással kapcsolatban a véletlen* műve.
*(A véletlen én vagyok – a szerző.)


 
csata gedeon
Léleképítő

Jusson eszedbe!

2020. Szeptember 16.

Ne gondold, hogy a kihívásaiddal Istennek gondot okozol.

Özvegy vagy?
2021. Január 22.
Isten házába mehetek
2020. Június 16.
A minden kegyelem Istene
2020. Április 03.

Keresés a cikkekben