Hurrá nyaralunk!Léleképítő, Szerző: Mihalec Dóra - 2020. Július 16. 930

Hurrá nyaralunk!

„Jöjjetek velem csak ti magatok egy lakatlan helyre, és pihenjetek meg egy kissé.” Mk 6,31

 

Itt a nyár, a pihenés, a feltöltődés, a nyaralás ideje. Bár ez a nyár sok tekintetben más, mint a többi (például sok év óta először nincs Szünidei Bibliatábor), attól még pihenésre és kikapcsolódásra szükségünk van. Jóllehet vannak, akik azzal szeretnek kérkedni, hogy hány éve dolgoznak szabadságolás nélkül, a teremtés óta belénk épített ritmus, hogy az aktív időszakokat nyugalmi időszakok kövessék az életünkben. Ez pedig nemcsak a heti ritmusra vonatkozik, hanem a nyári pihenésre is. 

Jézusnak is szüksége volt pihenésre. Az idézett mondat is jó példa erre. Egy aktív időszak után neki is szüksége volt arra, hogy visszavonuljon és újratöltse a lemerült erőkészleteit. Gondoltad volna, hogy az üdvösség és az erkölcsös élet mellett Jézustól még a nyaraláshoz is nyerhetünk útmutatást? 

1. Jöjjetek velem!

A nyaralásra is Jézussal menjünk! Sokan vallják: „Ami Vegasban történik, az Vegasban is marad.” Vagyis, a nyaralás alatt felmentik magukat a keresztény élet szabályai alól. Nemcsak a munkától vonulnak el, hanem a hitüket is félretolják. Jézus azonban a nyaralásra is velünk akar jönni. Azt szeretné, ha ott is az ő tanúi, az ő tanítványai lennénk.

2. Csak ti magatok...

Az év aktív részében sokat kell másokhoz igazodnunk, mások szükségleteit figyelnünk és azokat előtérbe helyeznünk. Ezt Jézus is jól ismerte, hiszen az egész élete mások szolgálatáról szólt. Betegeket gyógyított, bűnösöket tisztított meg, reményvesztett emberek előtt nyitott új perspektívákat. A pihenésére azonban csak a tanítványokat vitte magával. Felmentette őket a mások szükségleteire való intenzív figyelés alól. Csak ti magatok...

3. Egy lakatlan helyre...

Bármennyire is szép helyen lakunk, bármily csodásan is alakítottuk ki a környezetünket, szükségünk van arra, hogy kiszakadjunk a megszokott rutinból. Ebben pedig segít, ha a tartózkodási helyünkön is változtatunk. Persze nem segít ha egy zsúfolt város közepén töltjük a pihenésre szánt időt, mert olyan ingertúladagolást kapunk, hogy utána otthon kell kipihenni a nyaralást. Ezért hívja Jézus egy lakatlan helyre a tanítványait. 

4. Pihenjetek meg egy kissé!

A pihenés szóljon tényleg a pihenésről! Akkor ne figyeljük állandóan az emaileket, ne vegyünk fel minden jelentéktelen telefonhívást. Figyeljünk magunkra és azokra, akik a legfontosabbak a számunkra: A családunkra. Akkor engedjük meg magunknak, hogy mások szolgáljanak ki minket és ne szóljon a nap ugyanazokról a feladatokról (munka, főzés, takarítás), mint az év többi napján.

Tanuljuk meg Jézustól a helyes nyaralás fortélyait is! Jó nyaralást!


 
Léleképítő

A szavaink „teremtő” ereje

2020. Június 08.

Kisiskolás volt a lányunk, amikor egyik este lefekvéskor kiderült, nem mer egyedül maradni a szobájában, fél. Rövid faggatózás után elárulta, hogy az iskolában egy butaságot hallott, ami nagyon megrémítette őt.

Legyél Te a válasz!
2020. Június 26.
A happyend tudat...
2020. Május 05.
Özvegy vagy?
2021. Január 22.

Keresés a cikkekben