Mindenért hálát adjatokLéleképítő, Szerző: Mihalec Dóra - 2020. Június 27. 439

Mindenért hálát adjatok

Jól vigyázzatok tehát, hogyan éltek; ne esztelenül, hanem bölcsen, kihasználva az alkalmas időt.
Ef 5,15-16

- Elkényeztettek bennünket, asztal mellett ehetünk! – mondta viccesen a fiunk két évvel ezelőtt egy nappali szoba - konyha felújítás után, amikor is napokig mindenki ott evett, ahol éppen helyet talált: a mosógép tetején, ablakpárkányon, dobozon. Csak néhány nap kellemetlenség kellett ahhoz, hogy megtanuljuk hálásnak lenni azért, ami az előtt magától értetődő volt.
 

„Mindenért hálát adjatok, mert ez Isten akarata Jézus Krisztus által a ti javatokra” 1Thessz 5,18. Ha nyitott szemmel járunk és egy kicsit megerőltetjük a fantáziánkat, az ilyen és ehhez hasonló hétköznapi dolgokból kiindulva a gyermekeinkkel nagyszerű beszélgetéseket folytathatunk Istenről, rávilágíthatunk Isten közelségére a mindennapi életünkben.

Ezek a tudatosított hétköznapi pillanatok Istennel bennünket is erősítenek, segítenek, hogy a hitünk mély gyökereket eresszen. A tinédzser korú gyermekeink esetében pedig egy lehetőség, hogy megalapozzuk a hitüket.
 

A tinédzserek esetében akkor beszéljünk Istenről, amikor alkalom adódik. Nagyon sok kérdésük és gondolatuk van, de ezek általában nem akkor jönnek, amikor a „hivatalos„ családi áhítat ideje van. Használjuk ki ezeket az alkalmakat, hogy közel maradjunk az olykor szúrós kamaszunkhoz, és beszélgessünk arról, ami őket érdekli, ami gyakran direkt vagy indirekt módon a hithez is kapcsolódik.

Felismertem ma valamit Istennel kapcsolatban, Úgy érezem, ma Isten vezetett akkor, amikor.... kezdetű mondatokkal bepillantást engedünk gyermekeinknek a hitéletünkbe. A tinédzserek nagyon érzékenyek arra, hogy mi hogyan éljük meg a hitünket: üres rituálé, beszéd csupán vagy hiteles, őszinte. Ha nálunk, szülőknél átélik, hogy a mi mindennapi életünk magában foglalja Istent, ha ott találkozik vele, akkor egy élő hitet ismer meg, ami nem korlátozódik a szombati istentiszteletre, vagy a családi áhítatok alkalmára, a mi egész életünket betölti. Meséljünk nekik arról is, hogy Isten hogyan segít nekünk, hogy megbirkózzunk a mindennapi gondjainkkal, feladatainkkal. Biztassuk, hogy ő is beszéljen azokról a gondokról, amelyek őt foglalkoztatják, nyomasztják. Imádkozzunk együtt, és vigyük gondjainkat együtt Isten elé. 


 
Léleképítő

Bűnösebb-e egy megfertőződött, mint, aki megúszta?

2020. December 03.

Különleges eseteket figyeltem meg az elmúlt hónapokban, mintha újraéledt volna a COVID kapcsán a régi hiedelem, hogy a betegség a bűnös cselekedetek miatt éri el az embert.

A csodakrumpli
2020. Május 08.
Lehetőség
2020. Április 12.
A legismertebb siketvak
2020. Június 24.
Mit mutatsz a családodnak?
2020. Április 25.

Keresés a cikkekben