A legismertebb siketvakLéleképítő, Szerző: Bóka Vera - 2020. Június 24. 744

A legismertebb siketvak

Helen Kellert (1880-1968) szinte mindenki ismeri.

Ő az az „alabamai gyermek”, aki 19 hónaposan, épp, mielőtt megtanult volna beszélni, veszítette el látását és hallását egy betegség következtében, majd néhány frusztráló év után, anyja kitartásának és az érkező fiatal tanítójának, Anne Sullivannak köszönhetően hat éves korától rendkívüli fejlődési utat járt be: megtanulta, hogy szavakkal lehet gondolatokat kifejezni, megtanult tenyérbeírással kommunikálni és a tenyerét a beszélő szájához érintve (ezt Tadoma-módszernek hívják) érteni. Később megtanult beszélni is, és kitárult előtte a világ: idővel számos idegen nyelvet is elsajátított (francia, német, görög, latin), és ő volt az első siketvak, aki – a Radcliff Egyetemet elvégezve – bölcsészdiplomát szerzett. Helent istenhitében sem akadályozta meg az, hogy tanítója ateista volt, sőt egyik írásában ki is emelte, hogy bár az egész világot az Anne által a tenyerébe írt betűkön keresztül ismerte meg, ő mégis felismerte azok mögött a betűk mögött Isten létezését, amelyet szeretett tanítója (később pedig a legjobb barátja) nem látott meg. Életéről angolul a „The Story Of My Life”, magyarul a „Csöndes, sötét világom” című könyvben olvashatunk.

 

Azt talán kevesen tudják, hogy Helen Kellerről néhány filmfelvétel is létezik:

https://youtu.be/8ch_H8pt9M8

https://youtu.be/rfr6YO-zLZc

 

1925-ben, a világ talán legnagyobb civilszervezete, a Lions Ohioban tartott nemzetközi konvencióján tartott beszédében (lásd fent) felszólította a jelenlévőket, hogy kötelezzék el magukat, hogy „a vakok védelmező lovagjai lesznek a sötétség elleni kereszteshadjáratban”, amit meg is fogadtak, a látássérültek megsegítését és vakság elleni küzdelmet tették tevékenységük fő céljává, és azóta ennek a civil szervezetnek a világon számtalan vak és látássérült köszönhet anyagi, tárgyi és eszmei segítséget, illetőleg számtalan ember köszönheti a látását.

 

Óriási hatással volt tehát Helen az egész világra, az egyik legsúlyosabb fogyatékosság-párosának ellenére is. Hatásának titkát maga is megfogalmazta nemegyszer, sőt kifejezetten használta is mások buzdítására (ma nyilván motivációs beszédnek neveznénk): „Ha én siketen és vakon is gazdagnak és izgalmasnak találom az életet, akkor te milyen rengeteg dolgot tudsz elérni mind az öt érzékedet használva?”

 

Helen Keller élete és eredményei a bizonyítékai annak, hogy

- milyen minőségi változást hozhat egy különleges szükségletű ember számára egy segítő;

- legyőzhetetlennek tűnő akadályokat is le lehet küzdeni mélyről fakadó elszántsággal és hittel;

- milyen komoly hatással lehet a világra még egy siketvak személy is;

- és hogy mekkora szükség van az ő hatásukra.

 

Végül lássunk néhány klasszikus Helen Keller idézetet:

A csönd és a nyugalom nem fejleszti a jellemet. Csak a szenvedés és a megpróbáltatás nyomán erősödik a lélek, tisztul az éleslátás, támad fel az ambíció és jön el a siker.

Szeretnék nagy és nemes dolgokat véghez vinni, de a fő kötelességem az, hogy a kisebb dolgokat is úgy végezzem el, mint ha nagyok és nemesek lennének.

A Biblia mély és vigasztaló szelleméből megnyugvást nyerünk attól, hogy a "látott dolgok ideig tartók, a nem látott dolgok örökkévalók".

Amikor a boldogság egyik ajtaja bezárul, egy másik kinyílik. De gyakran oly sokáig tekintünk vissza a zárt ajtóra, hogy nem vesszük észre, amelyik megnyílt előttünk.


 
Léleképítő

Csak Istennél csendesül el lelkem

2020. Június 23.

Csak Istennél csendesül el lelkem, tőle kapok segítséget. Csak ő az én kősziklám és szabadítóm, erős váram, nem ingadozom sokáig...

A túlélés titka
2020. Június 07.
Vállald fel önmagad
2020. Június 01.

Keresés a cikkekben