Bibliai szuperhősök: Mózes, a szelídGyereksarok, Szerző: Gábor bácsi - 2016. December 22. 4070

Bibliai szuperhősök: Mózes, a szelíd

Tudod, mikor a legcsúnyább egy gyerek? Amikor hisztizik. És tudod, mi az, ami még egy hisztis gyerek látványánál is csúnyább? Egy hisztis felnőtt.

Láttál már felnőttet, aki gyorsan elveszíti a türelmét: toporzékol, kiabál, fenyegetőzik, és mindeközben még a feje is bevörösödik? Lehet ilyeneket látni a bankban sorban állás közben, vezetés közben a kormány mögött, vagy akár otthon a családban is, amikor valami nem úgy van, ahogy azt egy családtag szeretné. Mózes is pontosan ilyen volt. Az Egyiptomban felnőtt úri fiú hozzászokott, hogy szolgák sokasága lesse minden kívánságát, ezért amikor egyszer kiment, hogy megnézze, mi történik az országban, és látta, ahogy egy egyiptomi ütlegel egy rabszolgát, mérgében akkorát csapott rá, hogy az egyiptomi holtan esett össze.

Mózes ezután a pusztába menekült, ahol 40 évig pásztorként dolgozott. Ez volt élete egyik legfontosabb időszaka, mert itt tanította Isten alázatra, türelemre, szelídségre, kitartásra. Amikor a 40 éves kiképzése véget ért, Isten egy különös feladatra hívta el. Őt választotta ki, hogy a 400 éve raboskodó népet kivezesse Egyiptomból Kánaánba, az ígéret földjére. A kivonulás tele volt embert és hitet próbáló helyzetekkel: Isten sok jel és csoda kíséretében bírta rá a fáraót, hogy engedje el a népet, ám amikor elindultak, meggondolta magát és üldözőbe vette őket. Rájött, hogy nem engedhet el ennyi ingyenes munkaerőt csak úgy. Mózes egy kétmilliós embertömeggel kelepcében találta magát: Egyik oldalon a tenger, a másikon az üldöző egyiptomi hadsereg. Ezer oka és alkalma lett volna, hogy elveszítse a türelmét, de ő megtanulta a leckét: Nem kiborulni, hanem leborulni. A legveszélyesebb helyzetekben is megőrizte a higgadtságát, és Istennél keresett megoldást. És Ő mindig gondoskodott megoldásról – néha egészen hihetetlen és látványos módon. Ha víz kellett, akkor a sziklából fakasztott vizet a puszta közepén, ha étel kellett, akkor fürjeket hullatott rájuk az égből, ha kígyómarást szenvedtek, elég volt felnézni egy botra tűzött rézkígyóra, és elmúlt a kígyóméreg hatása… Így lett Mózes a világtörténelem legnagyobb vezetője, akitől a mai vezetők is tanulnak.

Amikor az egyiptomi sereget lerázták, jött az újabb kihívás. A saját népe lázadt fel ellene – újra meg újra. Mózes azonban most is higgadt maradt. Ahelyett, hogy kiborult volna, ő mindig leborult és Istent hívta segítségül. Végül olyan közeli barátságba kerültek egymással, hogy Isten azt mondta róla: “Ez a Mózes pedig igen alázatos volt, a földön élő minden embernél alázatosabb.” (4Móz 12,3)

Amikor legközelebb olyan helyzetbe kerülsz, hogy kezded elveszíteni a türelmedet és már érzed, ahogy a lábad elkezd toporzékolni, a tenyered izzadni és mindjárt jön a hisztiroham, gondolj Mózesre és az ő módszerére: Nem kiborulni, hanem leborulni!


 
mózes szelíd történet mese gyerek tapasztalat élmény alázat
Gyereksarok

A természet Istenről beszél - "A leleményes csirke"

2017. Augusztus 23.

A tojásban fejlődő csirke nagyon gazdaságosan használja ki a tojás űrtartalmát. A nyakát behajtva és csőrével a hasa felé fordulva várja világra jöttének idejét.

A legboldogabb lustálkodó
2018. Február 01.
A természet Istenről beszél
2017. Szeptember 11.

Keresés a cikkekben

Aktuális programok a közeledben