Bibliai szuperhősök: Jób, a türelmesGyereksarok, Szerző: Gábor bácsi - 2016. December 07. 3649

Bibliai szuperhősök: Jób, a türelmes

Jób az egyik legbefolyásosabb és leggazdagabb embere volt annak a kornak, amelyben élt. Története körülbelül 3500 évvel ezelőtt játszódik. Feleségével, 7 fiával és 3 lányával hihetetlenül gazdagok voltak. Volt 7000 juhuk, 3000 tevéjük, 1000 ökrük és 500 szamaruk. Ez mai pénzértékben kifejezve közel 5 milliárd forintnak felel meg. Ám Jób mégsem ezt tartotta legfontosabb kincsének – az az Istennel való barátsága volt. Olyan közel voltak egymáshoz, hogy maga Isten mondta róla: “Nincs hozzá fogható a földön. Feddhetetlen és becsületes ember, féli az Istent és kerüli a rosszat.” (Jób 1,8)

Egy napon Isten ellensége úgy döntött, próbára teszi Jóbot. Vajon akkor is szeretni fogja Istent, ha már semmije sem lesz? Sorban jöttek a nagyobbnál is nagyobb bajok, míg Jóbnak ebből a hatalmas gazdagságból semmije sem maradt. Még az egészségét is elveszítette. A bőre tele lett viszkető sebekkel, azt sem tudta szegény, hogyan csillapítsa a fájdalmát és a viszketését. Ha voltál már bárányhimlős, akkor egy kicsit átérezheted, hogy milyen lehetett Jóbnak. Ha nem bántotta, akkor nagyon viszketett, ha meg vakarta, akkor fájt. A barátai eljöttek, hogy vigasztalják, de ők sem tudtak rajta segíteni. Te mit tennél ilyen helyzetben? Elveszítettél már valamit, ami nagyon értékes volt neked? Voltál már beteg? Sokan sírnak, panaszkodnak, sőt tehetetlenségükben csúnyákat mondanak. De Jób nem ezt tette. Ő csendben és türelmesen várta, hogy Isten segítsen rajta. Tudod, nemcsak azok az emberek erősek, akik fel tudnak emelni nehéz tárgyakat, vagy le tudnak birkózni másokat. Az erő abban is megmutatkozik, hogy hogyan viseli el valaki a fájdalmat vagy a nehéz élethelyzeteket. Jób ebben bizonyult a világ egyik legerősebb emberének.

Amikor végül elfáradt, és kérdőre vonta Istent, akkor Isten elmondta neki, hogy Ő mindent a kezében tart, és ha rosszul is alakulnak a dolgok az életében, akkor is megbízhat benne, mert Ő mindent helyre tud állítani. Isten azzal példázta ezt Jóbnak, ahogyan a világot megteremtette. Beszélt neki a Földről, az égitestekről, a tenger hatalmas hullámairól, a viharokról, amelyeket mind a kezében tart és amelyek felett uralkodik. Szebbnél szebb példákat hozott az állatvilágból is. Beszél neki a vadszamár szabadságszeretetétől, a strucc gyorsaságáról, a ló kecsességéről, a sasok repüléséről, a behemót és léviátán erejéről. (Ha van kedved, olvasd el ezt a részt Jób 39-40. fejezeteiben!)

Mindezek erőt adtak Jóbnak, aki felismerte, hogy nem történhet vele olyan nagy baj, amelyben Isten ne lenne vele. Így tudott végig kitartani a nehézségekben. Történetének vége nagyon szép. A bajok elhárultak, hősünk meggyógyult és még nagyobb vagyona lett, mint amilyen előtte volt. Érdemes kitartani, érdemes erősnek lenni!


 
jób tapasztalat történet mese gyerek hős barát
Gyereksarok

Bibliai Szuperhősök: Márk

2016. December 15.

Te szoktál hallgatózni, amikor a szüleid más felnőttekkel beszélgetnek? Néha érdemes odafigyelni, hogy miről is van szó közöttük...

A természet Istenről beszél
2017. Szeptember 11.
A legboldogabb lustálkodó
2018. Február 01.

Keresés a cikkekben