TömegparanoiaLéleképítő, Szerző: Dr. Ősz-Farkas Ernő - 2020. Május 17. 937

Tömegparanoia

Az álhírek gyártása, forgalmazása, terjesztése az egyik leggyorsabban fejlődő iparág. Ha a középkorra értenénk a fenti kijelentést, nem zavarna, de a 21 századra vonatkoztatva nehezen emészthető jelenség. Krekó Péter Tömegparanoiacímű könyvében megállapítja, hogy az összeesküvési elméletek fogyasztói az „elhallgatott igazság”-ra hivatkoznak, magukat a „kritikus gondolkodás bajnokaiként írják le”. Ez a hipotézis az első ok, ami miatt az álhírek akadály nélkül terjedhetnek.

 

Az álhírek sikere abban áll, hogy az érzelmekre hatnak. Az első számú receptor a félelem. A föld felé tartó aszteroidák és az életünket, egészségünket, biztonságunkat, szabadságunkat veszélyeztető jelenségek mind alkalmasak lehetnek a félelem gomb megnyomására.

A másik erős érzelem a gyűlölet, ami az előzőből fakad. Akik félelmet váltanak ki, azok az ellenségeink, őket pedig lehet gyűlölni. Ez a hozzáállás pedig a védettség illúzióját adja.

Mivel az első két kategória valóságát könnyű elfogadni, szinte magától értetődő, hogy megoldásért kiált a lelkünk, vagyis reménykedünk, amit ugyanazok a források elégítenek ki, amelyek a válságot okozták bennünk. A kör ezzel bezárul és a „terméket” sikerült is eladni.

 

Az álhírek miután félelmet keltettek, egyszerű megoldásokat kínálnak a remény táplálása érdekében. A hamis reménykeltés káros az egészségre, mert megfoszthat a bizonyíték-alapú orvosi ellátástól. A monitor-bizalom több korosztálynál is kimutatható. Az álhír fogyasztók egy része hajlamosabb elfogadni egészségügyi tanácsokat az internetről, mint az orvosától.

 

A Biblia alapüzenete a jó hír terjesztésére hívja fel a figyelmet. Az eredeti görög euangelion a jó hírért kapott jutalmat, később magát a jó hírt jelentette.

A bibliai szerzők az akkori világban jól ismert kifejezést keresztény tartalommal tölték meg. A jó hír, az evangélium az, amit Isten hirdet meg az ember számra. Az igazi reménység, a jövő, a szabadulás, az új értékrend alapja maga Jézus Krisztus személye, az ő ismerete. 

A Biblia összefüggést lát a testi és lelki egészség között.  Amikor valaki visszakapja a lelki szabadságát az evangélium elfogadása miatt, nagyobb eséllyel éli át a fizikai épséget is.

„Szeretett barátom, kívánom, hogy mindenben jól legyen dolgod, és légy egészséges, amint jó dolga van a lelkednek.” 3 János 1:2

A világ megváltozott. Az ókorban a jó hír terjesztése hozott profitot, ma az álhírekben van a jó üzlet. Ennek ellenére a Biblia a jó hír terjesztésére hívja fel a figyelmet, mert hosszú távon csak ez térülhet meg. 


 
állhír üzenet jóhír

A szerzőről

Dr. Ősz-Farkas Ernő

1966-ban születtem Marosvásárhelyen. A gimnáziumba kémia-biológia szakra jártam. Kolozsváron, az Orvostudományi Egyetemen végeztem, a Gyógyszerészeti Karon. Ezután az Adventista Teológiai Főiskolán (Budapest) lelkészi diplomát szereztem. 1998-ban négy hónapot az USA-ban, Kaliforniában töltöttem, ahol táplálkozástudományt, közegészségügyet és mentálhigiénét tanultam Pacific Health Education Center oktatási intézményben, valamint a Weimar Intézetben életmód terápiára épülő klinikai gyakorlaton és képzésen vettem részt. 1994-től vagyok a Hetednapi Adventista Egyház Egészségügyi Szolgálatok Osztályának országos vezetője, 1999-től az Adventista Teológiai Főiskola óraadó tanára. A főiskola életmódtanácsadó és lelkigondozói szakirányú továbbképzésén bioetikát tanítok. 2000-2005 között a Boldog Élet magazin főszerkesztője voltam, ezután a lap kommunikációs vezetője lettem. Feleségem F. Krisztina, ő zongoratanárnő. 3 gyermekünk van, Ábel, Kincső és Mátyás.

2019. Május 14.A világ legrégebbi egészségügyi kódexeEgészség
2020. Április 09.Abrakolj a hegy alattLéleképítő
2020. Április 28.Hideg-meleg-meleg-hideg----és kész!Léleképítő
2020. Május 17.TömegparanoiaLéleképítő
2020. Június 24.Várni ÉLMÉNYLéleképítő
2020. Október 12.Vigyázat, valaki COVID-os közöttünk!Léleképítő
2020. November 10.Védekezve építünk és építve védekezünkLéleképítő
2020. December 09.Karácsonyi hisztériaBoldog Élet

Léleképítő

A happyend tudat...

2020. Május 05.

A bibliából rögzült belénk, hogy minden jóra fordul. A happyend tudatról beszélek, amely kitörölhetetlenül bennünk van, hiszen ez a teremtettségünk állapotát jlezi, vagy is, tudjuk hogy mindenek felett ott áll a mindenható Isten...

Énekeljetek az Úrnak
2020. Május 16.
Mit tegyek Uram?
2020. Április 22.
Dobd messzire gondjaidat!
2020. Augusztus 06.
Vállald fel önmagad
2020. Június 01.

Keresés a cikkekben