Középkorú férfiak - mozgás!Egészség, 2016. November 14. 1551

Középkorú férfiak - mozgás!

Az 50. életév betöltése után sokan hajlamosak öregesen viselkedni, ami leginkább a mozgásszegénységben mutatkozik meg. Ez azonban az életükbe kerülhet. Egy 6 éven át tartó finn vizsgálat eredménye szerint azoknál a középkorú férfiaknál, akik közepes intenzitású testedzést végeztek, a légzés és keringés jellemzői sokkal jobbak voltak, mint akik nem tették meg ugyanezt. Nemcsak a szívizomzat teherbírása volt jobb, hanem a szív vegetatív idegrendszeri szabályozása is javult. Mindez azt eredményezte, hogy kisebb eséllyel alakulhat ki bennük szívinfarktus vagy más érprobléma, ráadásul fizikai frissességük és teljesítőképességük tovább megmarad. A vizsgálat üzenete minden középkorú férfinak az, hogy a rendszeres mozgás nagymértékben hozzájárulhat a korai halálozás megakadályozásához és az e tekintetben igen szomorú hazai statisztikák javításához.

 
Tuomainen P et al.: „Regular physical exercise, heart rate variability and turbulence in a 6-year randomized controlled trial in middle-aged men: the DNASCO study. Life Sci 77: 2723-2734, 2005. október


 
mozgás férfi középkorú statisztika felmérés
Egészség

Napi tízezer lépés

2016. November 08.

Manapság azzal mindenki egyetért, hogy testmozgás nélkül nincs egészség. Ugyanakkor a különféle nagy erőkifejtést és állóképességet igénylő sportok mellett egyre inkább feledésbe merül a gyaloglás.

Napi tízezer lépés
2016. November 08.
Olívaolajjal a rák ellen
2016. December 14.

Keresés a cikkekben