Az ŐrségTörténelem, Szerző: Horváth Miklós földrajztanár - 2016. November 08. 3058

Az Őrség

A tájegység nevében hordozza a régmúlt időkben betöltött funkcióját. Valaha őrvidék volt, és most is határmenti terület. A magyar-osztrák-szlovén hármashatár vidékén fekszik.

Már honfoglaló őseink idejében fontos szerepet játszott az itt kialakított védelmi rendszer. Akkor is és ma is 18 falu alkotta a területet. Ez az ország egyetlen nagyobb tájegysége, amelynek a honfoglalás óta ugyanott él a lakossága. Legtöbbünknek a barátságos emberek, a felejthetetlen túrák és az érintetlen környezet látványa jut eszébe az Őrségről.

Itt található hazán tizedik nemzeti parkja

Itt hozták létre a Vend vidékkel karöltve hazánk tizedik nemzeti parkját. A rendkívül szép dimbes-dombos tájat sok-sok patak vágja át. Az Őrségben a nedves rétek és erdők növényvilága zöldell, de a Vendvidék az Alpok jellegzetes növényeinek és állatainak is otthont ad. Ez az ország legcsapadékosabb vidéke. A vizeiben olyan, hazánkban ritka állatfajok élnek, mint az alpesi gőte, a dunai ingola vagy a magyar bucó. Európa egyik legtisztább és legtermészetesebb folyójának tartják a Rábát, amelynek zátonyain vízimadarak fészkelnek. Az emberi civilizációt már megszokták a gólyák, ami abból is látszik, hogy minden második villanyoszlopot birtokba vettek.

Szeres települések

A térség jellegzetes települései a szerek. Ezeknek, a csupán néhány házból álló helységeknek jellemző épülete a boronafalu ház, amit gerendákból készítettek, és sárral tapasztottak össze. Ezek közül sok csak a turisták üdülésére és pihenésére szolgál. A vidék központja Őriszentpéter. Ez a nagyközség teremt kapcsolatot a közeli megyeszékhelyekkel, Szombathellyel és Zalaegerszeggel. Temploma talán a legszebb román kori falusi építményünk. Említést érdemel még a veleméri gótikus templom is. A közelben fekszik Szalafő, amely 8 szerből áll és megmaradt olyannak, amilyen a honfoglalás idején volt. Az egyik ilyen szerben (pityerszer) múzeumként kiállítják a szerek jellegzetes épületeit. Farkasfa a legenda szerint a határában tanyázó sok farkasról kapta a nevét. De mielőtt bárki megijedne, hosszú évek óta nem látták farkasnak a nyomát sem.

Vendégszeretet felsőfokon

Az Őrségben is vannak az Alpokra jellemző, dombok között megbúvó tavacskák. Közülük is talán legszebb a Vadása-tó, ahol a környéken élők szeretettel várják a pihenni vágyókat a saját maguk építette, modern házikókban. Ugyanis legtöbbjük szakmája kőműves. A másik ilyen tó a Borostyán-tó egy festői szépségű falu, Zalalövő szomszédságában. Az Őrség a csendet, nyugalmat óhajtók számára kiváló kirándulóhely. Ha még nem járt itt a Kedves Olvasó, akkor mielőbb induljon el felfedezni e tájat, és biztos lehet benne, hogy mindenütt barátságos emberekkel találkozik, akik éjjel- nappal a vendég kívánságát lesik. A térségben, amely ősszel a legszebb, minden igényt kielégítő, széleskörű szolgáltatással várják a turistákat.


 
Történelem

Egyiptom hatása a héber vallásra

2017. Április 26.

Folytassuk kalandozásunkat Egyiptomban a piramisok országában. Valóban igaz az, hogy rengeteg lelet van a homok alatt, ahogyan korábban említettük. Ebben a fejezetben egy ilyen felfedezés ...

Tudott -e Mózes írni?
2017. Január 26.
Eltűnt városok I.
2017. Január 22.
Eltűnt városok 2.
2017. Január 25.

Keresés a cikkekben