A titok az, hogy Krisztus közöttetek van...Léleképítő, Szerző: Ócsai Tamás - 2020. Április 01. 371

A titok az, hogy Krisztus közöttetek van...

Kolossé 1:27

„Isten tudtul akarta adni, hogy milyen gazdag ennek a titoknak dicsősége... Ez a titok az, hogy Krisztus közöttetek van: reménysége az eljövendő dicsőségnek.”

Ingmar Bergman, híres svéd rendező egyik filmjének címe: A hetedik pecsét. A film a középkori Svédországban játszódik, ahol a keresztes háborúk, inkvizíció, boszorkányégetés, kétségbeesés, és a kor legrettegettebb járványos megbetegedése a pestis szedte ezerszámra az áldozatokat. Ez a sok szörnyűség megzavarta az embereket, és sok esetben hit és bizonyosság nélkül hagyta őket. 

A kiábrándult keresztes lovag Antonius Block és fegyverhordozója a harcok után hazatér a pestis sújtotta Svédországba. Így beszél egy paphoz: „Az életem egy hiábavaló törekvés volt, egy vándorlás, egy nagy vita, értelem nélkül…. Azt akarom, hogy Isten kinyújtsa felém a kezét, kijelentse magát nekem, szóljon hozzám.” 

A lovag a mai ember legnagyobb szükségletét fogalmazza meg: Isten kinyújtsa felém kezét és szóljon hozzám. És milyen csodálatos Isten kegyelme, mert a legnagyobb sötétségben, a legnagyobb bizonytalanságban és kétségbeesésben is kinyújtja felénk a kezét, és szól hozzánk:

„A titok az, hogy Krisztus közöttetek van…”

 

Amikor betegség és halál ólálkodik körülöttünk és szeretteink körül, amikor a magány vagy éppen az összezártság, gazdasági válság és kilátástalanság fenyegeti az otthonainkat, egyetlen egy dolog képes arra, hogy felemeljen bennünket, és rajtunk keresztül a körülöttünk élő embereket, és előre mutasson – a Krisztus jelenlétének valósága. 

Az, hogy ott van velünk legnagyobb küzdelmeinkben, ismeri életünk kihívásait, erőt ad embernek maradni, legyőzni.

És az Ige továbbmegy: Annak reménysége, hogy az élet több, mint amit most, ebben a bizonytalanságban látunk, hiszen Ő az, aki eljövendő…

A Hetednapi Adventista Egyház kezdeményezésével napról-napra szeretnénk ezt a reménységet erősíteni testvéreinkben, barátainkban: beszélni a keresztény ember titkáról: Krisztus közöttetek van - és Ő a világ reménysége. 

Az egyház szolgálatainak és intézményeinek vezetői segítenek meglátni ezt. Add tovább ezt a reménységet!


 
Léleképítő

Minden gondotokat Őreá vessétek

2020. November 29.

„Vessed az Úrra a te terhedet, ő gondot visel rólad, és nem engedi, hogy valamikor ingadozzék az igaz.” Zsoltárok 55:23

Légy erős és bátor...
2020. Április 04.
Isten házába mehetek
2020. Június 16.

Keresés a cikkekben