Mindennél nagyobbak...



Természet, Szerző: Carl Wieland - 2019. Április 11. 400

Mindennél nagyobbak...

Az emberek és a dinoszauruszok egy időben élnek? Kétségtelenül a teremtéshívőknek nem lehet igaza ebben - gondolják némelyek - amikor szembesülnek a tényekkel. Mindezek után úgy okoskodnak, hogy ezek az emberek, reménytelenül zsákmányul esnének az ilyen a hatalmas húsevőknek, mint például a Trannoszaurusz Rex, vagy mégsem?

Tény, hogy a dinoszauruszok valószínűleg kitérnének az emberek elől, nem pedig körülöttük lennének. Az emberek talán még segítettek is néhány dinoszauruszfajta utolsó példányainak a kipusztításában. Számos tényezőt kell figyelembe venni.

Az első, az ember intelligenciája és találékonysága - a kezdetektől napjainkig - sokkal hatalmasabb, mint bármely állat mérete vagy ereje. Az emberiség folyamatosan bemutatja ezt, különösen amikor csoportokba verődnek, csapdát állíthatnak, és/vagy megölhetik még a legnagyobb elefántot, bálnát vagy orrszarvút - vagy még a leghatalmasabb húsevő macskaféléket, medvéket, még az úgynevezett "kőkorszaki" technológiával is. Nincs okunk feltételezni, hogy a dinoszauruszok kivételt képeznének ez alól.
Mindenesetre néhány tudós ma hisz abban, hogy a T. rex nem lehetett az a vérengző gyilkos vadász, mint ahogy azt a Jurassic Park című film ábrázolja. Egy okot kiemelve: fogai túl kicsi gyökérrel rendelkeztek ahhoz, hogy beleharapjon egy élő Triceratops-ba azt veszélyeztetve, hogy fogainak jelentős számát benne hagyná. [1]

Ha ez nem lenne elég lefokozása mindannyiunk kedvenc dühöngő óriásának, az Indiana-Purdue Egyetem dinoszaurusz szakértője, James Farlow ma már azt állítja, hogy ha megtámadna egy feldühödött T. rex, elgáncsolnánk, akkor lábait összegabalyítva felbukna, és élettelen kupaccá zúzódna össze. [2]

Farlow és egy fizikus kollégája kiszámolta, hogy a hatalmas fenevad olyan nehéz és magas volt, hogy ha futás közben megbotlott és felbukott volna, egy felbukó dinoszaurusz-test 6 g lassulással csapódott volna a talajba (hatszor nagyobb, mint a gravitációs gyorsulás). Parányi mellső lábai alkalmatlanok voltak arra, hogy lefékezzék a zuhanást.

Ez azt jelenti, hogy száraz talajon teste 20 centiméter mély krátert hagyott volna maga után! Feje pedig kétszeres erővel csapódott volna be, agyát szétzúzva.

Farlow megállapítja, hogy lehetetlen, hogy egy ilyen hatalmas dinoszaurusz bárhová is futhatott, csak közel olyan sebességgel ahogyan feltételezték, mivel a felbukás veszélye hatalmas volt. Farlow azt mondja, hogy egy bukás bármilyen sebességnél halálos kimenetelű lehetett volna. [3]

Így a vadászoknak csak csapdákat kellett állítaniuk a T. rex-nek, hogy az felbukjon, elessen, és így könnyű prédává váljon.

Utalások:

  • Lásd: Creation (Teremtés) magazin 18. évfolyam 1. szám 9. oldal. A cikk azt állítja, hogy részben az Amerikai Természet Történeti Múzeum állítása szerint a T. rex dögevő volt és nem vérengző vadász.
  • New Scientist (Új Tudós), 1995. október 7. 18. oldal
  • Újabban azt állítják, hogy egy új dinoszauruszt fedeztek fel, ami nagyon hasonló volt a tryrannoszauruszhoz, de lehet, hogy még nagyobb is volt annál. Farlow becslései alapján, valami, ami magasabb, nehezebb volt, egy egyszerű esés következtében szétzúzta volna agyvelejét.

Forrás: Answers in Genesis


 
teremtés dinoszaurusz
Természet

A növények terjedése

2017. Február 11.

Ki ne csodálná az erdők, mezők virágait? A sok-sok szépség láttán számos rejtett esemény nem is jut eszünkbe: mitől lesz kék a virág, miért éppen hosszúkásra nőnek az egyes szirmok, vagy ...

Változó földünk
2019. Február 11.
Milyen csodálatos Isten!
2017. Március 14.

Keresés a cikkekben