Csodálatosan megteremtve 3. részTermészet, Szerző: Harold W. Clark - 2019. Április 02. 340

Csodálatosan megteremtve 3. rész

Mindezt könnyű elmesélni, de azt már nem, hogy miként jött létre? Úgy látszik, hogy a magzat minden részének megvan az a "képessége", hogy egy bizonyosa szervvé váljon. Ha az embrió középső ürege felett levő szövetből lecsippentünk egy részt, s átültetjük egy másik helyre, érdekes dolog történik. Az átültetett szövetdarab, amely arról a részről származik, ahol a fejnek kellett volna kifejlődnie, új fejjé válik, jóllehet éppen a háti részre ültettük. A törzsi részről átültetett szövetből mindig törzsé lesz, még ha a részben kifejlődött fejre vagy szárnyra ültetjük is. Ugyanaz a helyzet az átületett végtagszövetekkel is; még ha a feji részen vannak is, végtagok lesznek belőlük.

Ez a képesség a fejlődés közben fokozatosan elvész. Az idősebb embrióknál az átültetett szerv csak némely esetben fejlődik tovább, nagyobb része elsorvad. A kísérletek megmutatták, hogy a fejlődés minden szakasza bizonyos kémiai vegyületekkel vezet újabb lépésekhez. Ezek az újabb lépések csak meghatározott sorrendben következhetnek. Ha bármelyikük kimarad, a fejlődési folyamat szabálytalanná válik, s nem kerül sor a szervek szabályos összehangolódására. Például ha az átületett szövetből fej fejlődik ki, nem végezheti feladatát, mivel nem képes felvenni a kapcsolatot a normális működéséhez szükséges szervekkel. Itt újból leszögezhetjük, hogy az embrió fejlődésének minden szakasza előre megtervezett folyamat. Mint ahogy egy író megjegyezte, szemünk előtt a történéseknek egy felfoghatatlanul bonyolult sorozata pereg, amelynek minden része tökéletesen össze van egyeztetve a többivel. Az, hogy hogyan tulajdoníthatja valaki a puszta véletlennek, sehogy sem fér a fejembe.

 


 
teremtés embrió fejlődés
Természet

Változó földünk

2019. Február 11.

Az ember, akinek viszonylag rövid élettartam adatott meg, abban a hiszemben él, hogy a Föld felszíne változatlan. A természeti tájakat formáló erők ugyanis általában észrevehetetlenül lassúak.

A növények terjedése
2017. Február 11.
Mindennél nagyobbak...
2019. Április 11.

Keresés a cikkekben