Manna, a mennyei gabonaTanuljunk együtt…, Szerző: Egyed Gabriella - 2019. Március 06. 1939

Manna, a mennyei gabona

A Biblia feljegyzéseiből tudjuk, hogy volt egy rövid időszak a történelemben, amikor Izrael népe mennyei gabonát kapott Istentől. Még alig hagyták el a Vörös-tengert, ahol megszabadultak az egyiptomiaktól, máris újabb nehézségekkel kellett szembenézniük. Fogytán volt eledelük és vizük. Kétségbeesetten kiáltottak Istenhez, hiszen az előttük álló pusztaságban nem volt semmi élelem. Még hosszú volt az út Kánaán, a megígért föld felé, ahova igyekeztek. Reménytelennek tűnt, hogy valahol egyáltalán ennivalóra bukkannak. 600 ezer ember ellátása vált bizonytalanná. Az egyiptomiaktól megszabadultak, de mi lesz ezután? Éhségben pusztulnak el? Nem.

Isten gondoskodott róluk. Hajnalban apró szemekben hullott a gabona, a "mennyei kenyér", a manna (2Móz.16:4). Olyan volt, mint a dara, mint a koriander magja. Kézimalomban megőrölték, mozsárban összetörték majd főzve vagy sütve elfogyasztották. Az íze pedig olyan volt, mint az olajos kalácsé (4Móz.11). Ez volt az a kenyér, amit az Úr adott eledelül (2Móz.16:15). Izrael népe 40 éven keresztül ette a mannát, amely minden nap hajnalban hullott, de mihelyst kisütött a nap, elolvadt (2Móz.16:21). Sőt, ha valaki tartalékolni szeretett volna másnapra, az megférgesedett és megbüdösödött (2Móz.16:20). Kivéve pénteken, amikor kétszeres mennyiséget kellett szedniük, hogy felkészüljenek az Úr napjára, a szombatra (2Móz.16:22-23). A manna, az angyalok kenyere, a mennyei gabona (Zsolt.78:24-25), amelyet azóta is csak hírből ismerünk tápláló eledel lehetett, mivel erősek és egészségesek maradtak a pusztai vándorlás során. Sőt Kánaán meghódításakor is. Utána azonban már nem volt szükség mannára, hiszen Kánaánban bőségesen találtak eledelt. Így viselt gondot az Úr népéről, Izraelről. De vajon mi minden található még az Isten "éléskamrájában"? Erre a kérdésre abból következtethetünk, hogy mit adott Isten a teremtéskor. Különféle gyümölcsökkel és gabonafélékkel halmozta el az embert és ezt szánta táplálékául (1Móz.1:29). Ha manna nem is, de számos más gabona: búza, árpa, rozs, zab, köles, hajdina, rizs stb. most is a rendelkezésünkre áll, amelyekből szabadon válogathatunk. Isten bennünket is bőségesen ellát bennünket eledellel. Ezeket elkészíthetjük főzve, süthetünk belőlük kenyeret, péksüteményeket. Még a sütemények is finomabbak lesznek, ha teljes kiőrlésű liszttel készülnek. A teljes gabona formájában elfogyasztott táplálékok rendszeres fogyasztása során pedig egyszercsak észrevesszük, hogy közérzetünk javul, a méreganyagok kiürülnek szervezetünkből és szellemi, fizikai teljesítőképességünk is jobb lesz. Ezenkívül a gabonafélék jelentős fehérjetartalommal, B-, E- vitaminokkal, fólsavval, nátriummal, káliummal, kálciummal, magnéziummal is rendelkeznek. Erőt és egészséget adnak szervezetünknek. Fogyasszunk ezekből a gabonafélékből minél többször és minél változatosabban elkészítve.

De vajon megismerhetjük-e valaha, hogy milyen is a manna, a mennyei kenyér?
IGEN,
aki megismeri a Teremtőt és Vele együtt éli mindennapjait, annak megígéri, hogy enni fog az "elrejtett"mannából is.

 


 
manna csoda Izrael eledel táplálék éhezés gabona
Tanuljunk együtt…

A küszöb

2017. Február 06.

Már az ószövetségi időkben is voltak babonák. Ennek a nyoma a Bibliában is fennmaradt. Zofóniás próféta, Kr. e. 639 után, amikor „az Úr igéje szólt” hozzá, így hirdetett ítélete...

A feltámadás, az élet
2018. Október 09.
Egyedül Jézus!
2018. Október 02.
Fehér ruha, ajándékba
2018. Március 06.
A kereszténység
2019. Január 25.
Jézus szemeivel látni
2018. Augusztus 28.

Keresés a cikkekben