Csodálatosan megteremtve 2. részTermészet, Szerző: Harold W. Clark - 2019. Február 26. 528

Csodálatosan megteremtve 2. rész

Az, ami mindjárt szembe tűnik a magzat csíralemezei létrejöttének különböző módjainál - melyeknek még nagyon sokféle változatát ismerjük -, hogy semmiképpen sem sorolhatók valamilyen evolúciós folyamatba. Nem beszélhetünk egyszerű fejlődési folyamatról az alacsonyabb rendű és bonyolult fejlődési folyamatról a magasabb rendű szervezeteknél. Például a madarak és békák esetében a fejlődés egy, a tojássárgája nagyságától függő, mechanikus út. Joggal várhatnánk, hogy az emlősök petesejtje - parányi lévén - az lándzsahal petesejtjéhez hasonlóan fejlődjön, de nem így van.

Itt még egy objektív bizonyítékát látjuk annak, hogy a fejlődési módok különbözősége nem a véletlenen múlik.

Ha így volna, joggal várhatnánk, hogy a madár elsődleges magzata egy kerek sejttömeget formáljon a tojássárgája tetején, mindaddig, míg a mechanikus nyomás szét nem nyomja ezeket a sejteket az egész tömeg felületére. De ez nem így történik. A sejtek tömege a tojás alaphosszához mérten mindig egy meghatározott szögben hegyesedik, s közben megmarad a tojás tompa oldalával való, bizonyos viszonya is. A sejtek lefelé görbülése a tömegnek mindig azon a részén történi, amely a leggyorsabban hegyesedik. Úgy látszik, hogy ez az egész folyamat kezdettől fogva egy értelmes irányítás alatt áll.

A magzat a fejlődés következő szakaszában egy üreges cső alakját veszi fel. Az ektodermából epiderma és idegrendszer lesz. A mezoderma három rétegre oszlik. Felső részéből alakul ki a bőr belső rétege. Középső részéből keletkeznek a csontok, alsó részéből pedig az izmok és a belső szervek. Az entoderma az emésztőszervek és a velük összefüggésben levő csatornák falának felépítésében vesz részt.

 


 
természet teremtés bizonyíték föld Isten
Természet

Csodálatosan megteremtve 1. rész

2019. Február 19.

Természettudományos kutatásaim során mindig újból és újból elámultam annak az energiának és bölcsességnek láttán, amely képes megindítani bármelyik állat bonyolult szervezetének fejlődési folyamatát.

Egysejtű élőlények
2017. Április 02.
Newton és a teremtés
2017. November 03.

Keresés a cikkekben