Mit együnk? Rák ellen védő növényi táplálékok



Egészség, Szerző: Szendi Gábor - 2016. November 08. 2485

Mit együnk? Rák ellen védő növényi táplálékok

Sárgarépa: A sok béta-karotint (az A-vitamin elővitaminja) tartalmazó nyers, növényi táplálék fogyasztása jelentősen csökkenti a rák és a mellrák kialakulásának kockázatát. A sárgarépán kívül ajánlható még a sütőtök is, és általában a „sárga” gyümölcsök.

Paradicsom: egy olasz vizsgálatban azok, akik a hét minden napján fogyasztottak nyers paradicsomot, fele akkora kockázatot mutattak a rákra, mint azok, akik hetente csak egyszer fogyasztottak paradicsomot.

Narancs és citrom: több olyan anyagot is tartalmaz, amely a karcinogén anyagokat semlegesíti.

Szőlők: A szőlő több olyan anyagot tartalmaz, amely gátolja azon enzimek kialakulását, amelyeket a rákos sejtek használnak fel fejlődésük során, ill. tartalmaz immunserkentő anyagokat is.

Fokhagyma és hagyma: Kína egy tartományában az emberek hagyományosan nagyon sok fokhagymát és hagymát fogyasztanak, és itt a gyomorrák 40%-kal alacsonyabb arányt mutat, mint más tartományokban. USA Iowa államában 40 000 nőre kiterjedő vizsgálatban kimutatták, hogy a fokhagymát fogyasztó nők közt 35%-kal alacsonyabb volt a bélrák.

Szójabab és szójatermékek: a szójabab olyan anyagokat tartalmaz, amelyek védenek a mellrák és a méhrákkal szemben.

Káposzta, brokkoli, karfiol, kelbimbó, kelvirág, karalábé: ezekben a növényekben több olyan anyag található nagy mennyiségben, amely gátolja a rákos sejtek fejlődését, ill. az ösztrogén szervezetben történő átalakulási folyamatának befolyásolásán keresztül gátolja az ösztrogén tumorserkentő hatását pl. mellrák esetén. Brokkoli kivonattal táplált állatoknál 60-80%-kal lecsökkent a tumorok fejlődése. Rendszeres brokkoli fogyasztás felére csökkentheti a vastagbélrák kockázatát.

Növényi rostok: A vizsgálatok visszatérő megállapítása, hogy a növényi rostokban dús táplálék fogyasztása csökkenti a rák kialakulásának kockázatát. Természetesen a leghatékonyabb a nyers, növényi táplálék, azonban ma már számos egyéb formában is lehet növényi rostokat táplálék-kiegészítőként fogyasztani. A legismertebbek a zabkorpa, búzakorpa, almarost kivonat. Fontos a teljes kiőrlésű lisztekből készült pékárú és tésztafélék fogyasztása.


 
rák növényi táplálék

A szerzőről

Szendi Gábor

Főként az egészséghez, egészségügyhöz kapcsolódó témák, pszichológia, társadalmi sajátosságok kritikája, konyhaművészet témában jelentek meg könyvei, írásai.

2016. November 08.Mit együnk? Rák ellen védő növényi táplálékokEgészség

Egészség

A vírusok és az emberi szervezet

2016. November 08.

Az utóbbi időben a vírus és a vírusfertőzés valamilyen formában a köznapi beszélgetésünk tárgyává vált. Nem véletlen ez, hiszen emberemlékezet óta mindig is féltünk a járványos betegségektől.

Olívaolajjal a rák ellen
2016. December 14.
Magnéziumot a fiataloknak!
2017. Március 12.

Keresés a cikkekben