Sárgarépa: A sok béta-karotint (az A-vitamin elővitaminja) tartalmazó nyers, növényi táplálék fogyasztása jelentősen csökkenti a rák és a mellrák kialakulásának kockázatát. A sárgarépán kívül ajánlható még a sütőtök is, és általában a „sárga” gyümölcsök.
Paradicsom: egy olasz vizsgálatban azok, akik a hét minden napján fogyasztottak nyers paradicsomot, fele akkora kockázatot mutattak a rákra, mint azok, akik hetente csak egyszer fogyasztottak paradicsomot.
Narancs és citrom: több olyan anyagot is tartalmaz, amely a karcinogén anyagokat semlegesíti.
Szőlők: A szőlő több olyan anyagot tartalmaz, amely gátolja azon enzimek kialakulását, amelyeket a rákos sejtek használnak fel fejlődésük során, ill. tartalmaz immunserkentő anyagokat is.
Fokhagyma és hagyma: Kína egy tartományában az emberek hagyományosan nagyon sok fokhagymát és hagymát fogyasztanak, és itt a gyomorrák 40%-kal alacsonyabb arányt mutat, mint más tartományokban. USA Iowa államában 40 000 nőre kiterjedő vizsgálatban kimutatták, hogy a fokhagymát fogyasztó nők közt 35%-kal alacsonyabb volt a bélrák.
Szójabab és szójatermékek: a szójabab olyan anyagokat tartalmaz, amelyek védenek a mellrák és a méhrákkal szemben.
Káposzta, brokkoli, karfiol, kelbimbó, kelvirág, karalábé: ezekben a növényekben több olyan anyag található nagy mennyiségben, amely gátolja a rákos sejtek fejlődését, ill. az ösztrogén szervezetben történő átalakulási folyamatának befolyásolásán keresztül gátolja az ösztrogén tumorserkentő hatását pl. mellrák esetén. Brokkoli kivonattal táplált állatoknál 60-80%-kal lecsökkent a tumorok fejlődése. Rendszeres brokkoli fogyasztás felére csökkentheti a vastagbélrák kockázatát.
Növényi rostok: A vizsgálatok visszatérő megállapítása, hogy a növényi rostokban dús táplálék fogyasztása csökkenti a rák kialakulásának kockázatát. Természetesen a leghatékonyabb a nyers, növényi táplálék, azonban ma már számos egyéb formában is lehet növényi rostokat táplálék-kiegészítőként fogyasztani. A legismertebbek a zabkorpa, búzakorpa, almarost kivonat. Fontos a teljes kiőrlésű lisztekből készült pékárú és tésztafélék fogyasztása.
Főként az egészséghez, egészségügyhöz kapcsolódó témák, pszichológia, társadalmi sajátosságok kritikája, konyhaművészet témában jelentek meg könyvei, írásai.
2016. November 08. | Mit együnk? Rák ellen védő növényi táplálékok | Egészség |
2017. Január 30.
Táplálkozásunk egyik legfontosabb részét a szénhidrátok teszik ki. Az egészséges táplálkozásban jó, ha magas rosttartalmú, lassan felszívódó szénhidrátokat fogyasztunk.