Földi bíróság tárgyalja Isten lététTudomány, 2017. Augusztus 16. 1490

Földi bíróság tárgyalja Isten létét

Vallásos dogma vagy az evolúció elméletét kiváltó komoly diszciplína az intelligens dizájn elmélete? A kérdést egy amerikai bíróság tárgyalja; a koronatanú, Michael Behe biokémikus professzor szerint a darwini tanokban sok a lyuk, és a világegyetemet Isten teremtette.

Isten teremtette a világegyetemet - állította tegnap tanúvallomásában egy amerikai bíróság előtt Michael Behe biokémikus, a Lehigh Egyetem professzora. Behe szerint, aki az "intelligent design", vagyis az intelligens tervezés elméletének egyik ismert szószólója, az univerzum túl összetett ahhoz, hogy sima evolúciós úton létrejöhetett volna, mint azt az általánosan elfogadott darwinista tanok állítják. A tizenöt éve elterjedt új elmélet szerint a világegyetemet értelmes akarat hozta létre - a teória legtöbb szószólója szerint maga Isten, mások szerint mások, például földön kívüli lények.
Pandákról, emberekről

A sokakat foglalkoztató kérdés azután került a pennsylvaniai szövetségi bíróság elé, hogy a doveri iskolai felügyelőbizottság egy éve elrendelte: a kilencedikeseknek tartott, az evolúciót tárgyaló biológiaórákon a tanár olvasson föl négy olyan passzust, amely megkérdőjelezi a darwini tanokat és az intelligens tervezés elméletét propagálja. A kötelező szózat szerint az evolúció elmélete nem tény, és megmagyarázhatatlan hézagok vannak benne; akit érdekel az intelligens design, forduljon az egyik alapműhöz, az Of Pandas and People című szöveggyűjteményhez, amelynek egyik szerzője éppen a bíróság előtt tanúskodó Behe.

A bizottság döntését nyolc család támadta meg peres úton. A kereset szerint, amelyhez neves tudósok is csatlakoztak, az intelligens tervezés elméletének iskolai bemutatása ellentmond az állam és az egyház szétválasztását szorgalmazó alkotmányos alapelvnek. Bár az intelligens tervezés propagátorai közül néhányan azt tartják, hogy a világegyetem értelmes tervezője nem Isten volt, hanem bárki lehetett, tudományos körökben a teóriát általában a kreacionizmussal azonosítják, és sok tudós nem akadémiai diszciplínaként, hanem vallásos dogmaként tartja számon.

Viharos fogadtatás

Behe a bíróság előtt elmondta: az intelligens dizájn elmélete megkérdőjelezi, hogy az élet molekuláris szinten a természetes kiválasztódás útján jött volna létre, a teória körüli hercehurcát pedig ahhoz a vitához hasonlította, amely az ősrobbanás körül alakult ki hetven évvel ezelőtt.

Az elmélet, amely Phillip E. Johnson Darwin on Trial című könyvéből vált ismertté, több vihart kavart az elmúlt időben; az egyik viharkeltő, George Bush amerikai elnök például amellett foglalt állást, hogy az iskolások az evolúció elmélete mellett megismerhessék a dizájnelméletet is.

 


 
isten vallás bíróság elmélet dogma
Tudomány

Tudósok Istenről és a tudományról

2017. Augusztus 21.

Lehet egy jó tudós istenhívő? - tette fel nemrég a kérdést egy New York-i tudományos konferencián a hallgatóság egyik tagja.

A sejt csodája
2016. November 08.
Mi a régész munkája?
2016. December 18.

Keresés a cikkekben