A rettegett kór megelőzhető Öröklődő betegség-e a rák?Egészség, Szerző: Dr. Sólyom Péter - 2017. Február 14. 1694

A rettegett kór megelőzhető

Tudta-e?
Az utóbbi években a világon és hazánkban is a rákban meghaltak száma ugrásszerűen nő, nem is akármilyen mértékben. Ma Magyarországon évente 45000 új, rákos megbetegedést regisztrálnak, és majdnem 30000 ember hal meg évente ebben a betegségben. Minden 4-5. haláleset oka rák, ennél fogva ez szinte minden magyar családot érint. Sajnos a statisztikai adatok a fejlett, ipari országokban sem túlságosan jobbak.

Elszomorító százalékok
Az ajak- és szájüregi daganatok 320 %-kal, a végbéldaganatok 250 %-kal, a vastagbéldaganatok 300 %-kal gyakrabban fordulnak elő hazánkban, amíg a gégerák 245 %-kal, a tüdőrák pedig 290 %-kal több áldozatot szed, mint a nyugat-európai átlag. Ezzel a világranglista élére kerültünk ezen a területen. Rémisztő számok, aggodalomra okot adó adatok! Van-e menekvés napjaink e szörnyű és borzalmas betegsége elől?

Életmód és betegség
Már a 19. század második feléből is vannak feljegyzéseink, figyelmeztetések az életmód és a betegségek kapcsolatáról E. G. White írásainak jóvoltából, amelyek felhívják a figyelmet az egészségtelen életmód rákkeltő hatására. Ezen mozgalom másik jelentős képviselője a mindannyiunk által – neve alapján – jól ismert Kellogg doktor, aki úgymond megtanította reggelizni Amerikát, és nevét a róla elnevezett cornflakes-szel írta be a történelembe.

Sajnos az akkori egészségügyi szemlélet nem sokat adott ezekre az alapelvekre, és mindenféle táplálkozási megszorítást, speciális diétát a rákkal szemben gyanakvással vetett el. Az élelmiszervegyészet és a táplálkozástudomány területén mutatkozó tudományos eredmények csak a 20. század utolsó évtizedeiben bizonyították be egyértelműen a táplálkozás és a rosszindulatú betegségek közötti összefüggést.

E betegség sem a véletlen műve
A táplálkozás 35 %-ban, a dohányzás 30 %-ban, az öröklődési tényezők 5 %-ban, a munkahelyi ártalmak, a napsugárzás, a környezeti hatások és az alkohol 4-4 %-ban, a rákkeltő vírusok 5 %-ban és egyéb, ismeretlen faktorok 8-9 %-ban tehetők felelőssé a rák kialakulásáért. A felmérések azt mutatták, hogy az egyes tényezők hatása (mint például a dohányzás és az alkohol) nem összeadódnak, hanem hatványozódnak!

Speciális diéta
Létezik-e speciális, rákellenes diéta? Az eredmények egyértelműen bizonyítják, hogy igen, ez pedig a kizárólag növényi alapanyagokból álló, vegán táplálkozás, ami minden állati eredetű táplálékot mellőz. Igen fontos, hogy az ételek kiválasztásánál figyelembe kell venni, hogy minden szükséges tápanyag, beleértve a fehérjét, a vasat és a B12-vitamint – kellő mennyiségben és arányban biztosítva legyen. Csak a növényi táplálékban találhatók rákellenes, ún. anticarciogén hatóanyagok. Az állati eredetű termékek között pedig igen sok az ún. onkogén, azaz rákkeltő tényező.

Nem szükségtelenek a hagyományos gyógymódok
Az életmódbeli változtatások nem teszik szükségtelenné a hagyományos rákgyógyászatban alkalmazott módszereket, terápiákat. Inkább sorrendiségről van szó! Az egészségére valamit adó, tudatos életet élő ember nem várja meg e betegség kialakulását vagy kiújulását, hanem egészséges életformával igyekszik mindent megtenni az egészségéért, gyógyulásáért.


 
rák kór megelőzés egészség táplálék életmód diéta gyógymód
Egészség

Az alacsonyabb vérnyomásért

2016. November 08.

A magas vérnyomás széles tömegeket érintő betegség. Az optimális testsúly, a fizikai edzettség, valamint az egészséges táplálkozás nélkülözhetetlen elemei a normális vérnyomás megőrzésének.

Táplálékunk összetevői
2017. Február 05.

Keresés a cikkekben