Cikkek

 
Cím    Dátum 

Sibbolet

Bibliai érdekességek

A címet látva talán sok olvasónak eszébe jut egy ószövetségi esemény. Jefte Isten segítségével legyőzte az ammonitákat. Nem mindenki örült a győzelemnek....

2017. január 17.

Tízváros

Bibliai érdekességek

Ha a Jézus korát bemutató térképet nézegetünk, látjuk, hogy a Genezáreti-tó dél-keleti partjától mélyen elhúzódó területre azt írták: Tízváros vagy Dekapolisz. Vajon honnan ez az elnevezés?

2017. január 13.

„Szűkölködünk nagy mértékben…”

Bibliai érdekességek

A ház körül kőművesmunka akadt. Ezért kézenfekvő volt, hogy az utcában lakó kőműves mestert kérjem meg, végezze el ezt a feladatot. A szakember mellett, aki a helyi református gyülekezet gondnoka...

2017. január 13.

Az eltűnt városok pusztulásainak okai

Történelem

A történelem fényében megvizsgáljuk Petra és Tírusz ókori kultúrájának a pusztulásáért felelős okokat. Ezek az asztrál vallás és a gazdasági jólét egymásra gyakorolt kölcsönhatásai voltak.

2017. január 11.

Özönvíz legendák

Bibliai érdekességek

A gigantikus özönvíz a leggyakoribb a legendák között. Gyakorlatilag minden ókori kultúrában létezik történet egy nagy áradásról, amelyet csak néhány ember élt túl egy nagy bárkában.

2017. január 10.

Nyelvtörők a Bibliában II.

Bibliai érdekességek

Vajon hogyan tud a só megízetlenülni? Könnyen ráérezhetünk, hogy a só megízetlenülése nem egyszerű dolog, ha csak úgy nem magyarázzuk, hogy a kemence belsejében használták volna téglának.

2017. január 10.

A bibliai keresztség

Tanuljunk együtt…

A Kr. u. I. században a zsidó-keresztény környezetből származó szó: baptizein kifejezés. Eredetileg a kelmefestők szakkifejezéseként vált ismertté, amikor a kelmét a festékbe alámerítették.

2017. január 07.

A teáscsésze

Tanulságos

Egy házaspár vásárolni indult. Mindketten szerették az antik tárgyakat, kerámiákat, különösen a teáscsészéket. Az egyik kerámia üzletben megláttak egy szép csészét.

2017. január 07.

Nyelvtörők a Bibliában

Bibliai érdekességek

Gyermekkorom egyik megkeserítője volt a Mit sütsz kis szűcs…? kezdetű nyelvtörő. A Bibliában is nyoma van hasonló szójátékoknak, ezeket sem lehetett könnyebb hatásosan kimondani.

2017. január 06.

Vegán isler

Recept

Egyik kedvenc édességem az isler, és most elkészítettem vegánul. Nagyon finom. Főzőkörön mutattuk be egyébként, még a tavalyi évben ezt a süteményt, csak akkor nem készült róla fotó.

2017. január 04.

„Doktoroknak se hívassátok magatokat…”

Bibliai érdekességek

Hangzik a figyelmeztetés a Károli Bibliában Mt 23,10 alapján. Hogyan lehet érteni ezt a gyakran félremagyarázott kifejezést?

2017. január 03.

Soha ne add fel!

Tanuljunk együtt…

Sok-sok évvel ezelőtt a híres angol szónok és államférfi, Winston Churchill beszédet mondott Harrow-ban, Anglia egyik elit fiúiskolájában.

2017. január 02.

 
 
Bibliai érdekességek

Miért ajánlott Pál apostol bort Timóteusnak?

2016. december 20.

A qumráni esszénusok 1QS 2,17–21 jelű tekercstöredéke beszámol arról, hogy Jézus előtt mintegy 200 évvel kétféle bort használtak, jajint és tirost.

Fehér ruha, ajándékba
2018. március 06.
Magnéziumot a fiataloknak!
2017. március 12.
A bibliai keresztség
2017. január 07.

Aktuális programok a közeledben