Az agyagBibliai érdekességek, Szerző: Gyürüs istván - 2017.01.20 14:45 822

Az agyag

A mai ember ritkán találkozik az agyaggal. Legfeljebb bosszankodik, ha nehezen jön le a cipőjéről, vagy ha agyagos, gyengén termő a kertje. A bibliai korban sokkal ismertebb és használatosabb volt ez az egyszerű anyag. Használták íráshoz, úgy, hogy az agyagtábla volt a „papír”. Falakat is építettek agyag, illetve vályogtéglákból. Az emberek vályogviskókban laktak. Az agyagműves eszközeit agyagból készítette, amik kezdetben nagyon egyszerűek voltak, de a korong feltalálása után (kb. Kr. e. 2000) az edények egyre mutatósabbak és szabályosabbak lettek.

Isten a földből alkotta meg az embert. A Nabukodonozor által látott szobor lábfejei is részben agyagból voltak. A Biblia többször hasonlítja Isten munkáját az ember jellemének formálásában a fazekas munkájához. A keresztény ember a reményét cserépedényben hordozza (2Kor 4:7), mondja Pál. Ezzel testünket törékeny cseréphez hasonlítja. A fazekas mesterség az egyik legősibb mesterség, ami úgy néz ki, hogy Jézus eljöveteléig fenn fog állni.

Ha legközelebb kezedbe akad egy darab agyag, vagy cserép, hallgasd meg, hogy mit mond neked Istenről.


 
agyag cserép törékeny lélek ember Isten remény keresztény
Bibliai érdekességek

Özönvíz legendák

2017.01.10 11:46

A gigantikus özönvíz a leggyakoribb a legendák között. Gyakorlatilag minden ókori kultúrában létezik történet egy nagy áradásról, amelyet csak néhány ember élt túl egy nagy bárkában.

Özönvíz legendák
2017.01.10 11:46