Stressz és túlhajszoltság

Stressz és túlhajszoltság

Életmód, Szerző: - 2016. december 19. 565

A modern társadalomra általánosan jellemző, hogy minden baját az őt körülvevő és általa megalkotott stresszben keresi. Bizonyított tény, hogy stresszhelyzetben jelentősen megemelkedik a szervezet adrenalin, noradrenalin és kortizol szintje, ami a stresszreakció kialakuláshoz vezet. Azt is tudjuk, hogy a stresszhormonok tartósan magas szintje, szív- és érrendszeri megbetegedéshez (magas vérnyomás, szívinfarktus, agyi érkatasztrófa), cukorbetegséghez vezethet, valamint csökkenti az immunrendszer működését, rontja a szellemi tevékenységek hatásfokát. Pedig normális esetben ez a fajta stresszválasz ahhoz szükséges, hogy életben maradjunk, nem pedig, hogy betegek legyünk. Szakmeberek arra mutattak rá, hogy a bennünket körülvevő stressz abszolút szintje valószínűleg nem különösebben magas, de a felgyorsult élettempó, a magas követelmények, az alvás és a pihenés hiánya, egyszóval a túlhajszoltság miatt a kisebb stresszhelyzeteket is nehéznek és súlyosan megterhelőnek éljük meg. Életünk jobb irányításával könnyebben vehetjük fel a harcot a kihívásokkal szemben.

 

Lundberg U: Stress hormones in health and illness: the roles of work and gender. Psychoneuroendocrinology 30: 1017-1021, 2005. november


 
túlhajszoltság stressz egészség életvitel életmód türelem táplálkozás
Életmód

Kapcsolatban

2016. november 08.

"Mi, akik sűrűn lakott, civilizált országokban, még inkább nagyvárosokban lakunk, nem is tudjuk, hogy mennyire nem sajátunk többé az általános, szívélyes és meleg emberszeretet" (Konrád Lorenz).

Tizenéves ivászat
2017. február 19.
Kapcsolatban
2016. november 08.

Aktuális programok a közeledben