Csodálatosan megteremtve 3. rész

Csodálatosan megteremtve 3. rész

Természet, Szerző:Harold W. Clarck - április 02. 37

Mindezt könnyű elmesélni, de azt már nem, hogy miként jött létre? Úgy látszik, hogy a magzat minden részének megvan az a "képessége", hogy egy bizonyosa szervvé váljon. Ha az embrió középső ürege felett levő szövetből lecsippentünk egy részt, s átültetjük egy másik helyre, érdekes dolog történik. Az átültetett szövetdarab, amely arról a részről származik, ahol a fejnek kellett volna kifejlődnie, új fejjé válik, jóllehet éppen a háti részre ültettük. A törzsi részről átültetett szövetből mindig törzsé lesz, még ha a részben kifejlődött fejre vagy szárnyra ültetjük is. Ugyanaz a helyzet az átületett végtagszövetekkel is; még ha a feji részen vannak is, végtagok lesznek belőlük.

Ez a képesség a fejlődés közben fokozatosan elvész. Az idősebb embrióknál az átültetett szerv csak némely esetben fejlődik tovább, nagyobb része elsorvad. A kísérletek megmutatták, hogy a fejlődés minden szakasza bizonyos kémiai vegyületekkel vezet újabb lépésekhez. Ezek az újabb lépések csak meghatározott sorrendben következhetnek. Ha bármelyikük kimarad, a fejlődési folyamat szabálytalanná válik, s nem kerül sor a szervek szabályos összehangolódására. Például ha az átületett szövetből fej fejlődik ki, nem végezheti feladatát, mivel nem képes felvenni a kapcsolatot a normális működéséhez szükséges szervekkel. Itt újból leszögezhetjük, hogy az embrió fejlődésének minden szakasza előre megtervezett folyamat. Mint ahogy egy író megjegyezte, szemünk előtt a történéseknek egy felfoghatatlanul bonyolult sorozata pereg, amelynek minden része tökéletesen össze van egyeztetve a többivel. Az, hogy hogyan tulajdoníthatja valaki a puszta véletlennek, sehogy sem fér a fejembe.

 


 
teremtés embrió fejlődés
Természet

A teremtés csodái - Páratlan szépségű világunk 3. rész

2018. január 08.

Ki nem gyönyörködött már drágakövek szépségében? Ki nem ámult már el a fojtott színű gyöngy mélyről előtörő, puha ragyogása, a gyémántból élénken sziporkázó fénysugarak...

Egysejtű élőlények
2017. április 02.
Milyen csodálatos Isten!
2017. március 14.

Aktuális programok a közeledben