Együnk sok piros szőlőt!



Egészség, 2016.11.08 21:40 616

Együnk sok piros szőlőt!

Ismert, hogy a szőlőben, különösen a piros szőlő héjában olyan anyagok találhatóak, amelyek számos betegség ellen nyújtanak védelmet. Az egyik ilyen legfontosabb vegyület a reszveratrol, amely felelős a vörösbornak tulajdonított kedvező hatásokért is, azonban hangsúlyozni kell, hogy a vörösborban már nem keletkezik semmi hasznos anyag az erjedés során; minden, ami védő hatású, az már ott van a szőlőszemben. A reszveratrolról kimutatták, hogy véd a szív- és érrendszeri betegségek ellen, mivel megakadályozza az érfalkárosodások kialakulását. Rendelkezik antibiotikus hatással is, képes megakadályozni a daganatok érhálózatának kialakulását, valamint az áttétek létrejöttét. Ezen kívül kísérletekben úgy találták, hogy a reszveratrol fokozza a rákos sejtek érzékenységét a gyógyszeres kezelésre. Az anyag a szervezetbe bejutva elnyújtott hatással rendelkezik, mivel a májon és az epén keresztül kiürül ugyan a bélbe, de onnan újra felszívódik, és újra kifejti hatását. Mindezek alapján igen ajánlatos a piros szőlő, vagy a belőle készült lé rendszeres fogyasztása az egészség megőrzése érdekében.


 
szőlő reszveratrol antibiotikus piros szőlő
Egészség

A glikémiás index, mint az egyes életmódbetegségek kulcsszereplője

2017.01.30 01:38

Táplálkozásunk egyik legfontosabb részét a szénhidrátok teszik ki. Az egészséges táplálkozásban jó, ha magas rosttartalmú, lassan felszívódó szénhidrátokat fogyasztunk.

Napi tízezer lépés
2016.11.08 21:07