Az Ószövetség régebbi, mint gondolták

Az Ószövetség régebbi, mint gondolták

Felfedezés, Szerző: - 2017. szeptember 08. 1473

Korszerű laboratóriumi technika segítségével sikerült bizonyítani, hogy egy jeruzsálemi temetőkamrából előkerült két ezüst amulett, amelyre ószövetségi szövegeket véstek, az időszámítás előtti 6. századból való, tehát a Tóra már a babiloni fogság előtt létezett. A tudományos szenzációról a nagy példányszámú Haaretz izraeli napilap adott hírt egy régebbi számában.


A két lelet elemzését izraeli és amerikai tudósok végezték el, s következtetéseiket egy amerikai szaklapban tették közzé. A két ezüst amulett keletkezési ideje szerintük tárgyi bizonyítéka annak, hogy Mózes öt könyve (Pentateuchus), amelyből az érmekre vésett rituális imaszöveg származik, már a babiloniak által i.e. 587-ben lerombolt első jeruzsálemi templom idején is megvolt.

A Tóra létrejöttének idejéről több elmélet létezik. A tudósok többsége szerint Mózes öt könyve válogatás, négy különböző forrás összeötvözésével nyerte el most ismert formáját a babiloni fogság után épített második jeruzsálemi templom idején. Ezt a Salamon király templomaként ismert építményt 70-ben rombolták le a rómaiak.

Eddig is létezett az a kisebbségi vélemény tudóskörökben, mely szerint a Tóra, az Ószövetség első öt könyve már a babiloni fogság előtt elnyerte végső formáját. Az új eredmény az ő álláspontjukat erősíti meg.

A vizsgált amulettek 1979-ben egy földalatti sírkamrából kerültek elő Jeruzsálemben, egy ásatás során. A rajtuk lévő vésett szöveg a kohaniták - a papi rend tagjai - temetése alkalmával használatos ima, és Mózes 4. könyvének 6. fejezetéből való.

 


 
ószövetség felfedezés amulett tóra
Felfedezés

Igaz-e a Sodoma és Gomora titokzatos pusztulásáról szóló beszámoló

2018. január 15.

Sokáig kérdés volt, hogy igaz-e a Sodoma és Gomora titokzatos pusztulásáról szóló beszámoló. Valóban léteztek ezek a városok?

Aktuális programok a közeledben