A rettegett kór megelőzhető Öröklődő betegség-e a rák?

A rettegett kór megelőzhető

Öröklődő betegség-e a rák?

Egészség, Szerző:Dr. Sólyom Péter - február 14. 45

Tudta-e?
Az utóbbi években a világon és hazánkban is a rákban meghaltak száma ugrásszerűen nő, nem is akármilyen mértékben. Ma Magyarországon évente 45000 új, rákos megbetegedést regisztrálnak, és majdnem 30000 ember hal meg évente ebben a betegségben. Minden 4-5. haláleset oka rák, ennél fogva ez szinte minden magyar családot érint. Sajnos a statisztikai adatok a fejlett, ipari országokban sem túlságosan jobbak.

Elszomorító százalékok
Az ajak- és szájüregi daganatok 320 %-kal, a végbéldaganatok 250 %-kal, a vastagbéldaganatok 300 %-kal gyakrabban fordulnak elő hazánkban, amíg a gégerák 245 %-kal, a tüdőrák pedig 290 %-kal több áldozatot szed, mint a nyugat-európai átlag. Ezzel a világranglista élére kerültünk ezen a területen. Rémisztő számok, aggodalomra okot adó adatok! Van-e menekvés napjaink e szörnyű és borzalmas betegsége elől?

Életmód és betegség
Már a 19. század második feléből is vannak feljegyzéseink, figyelmeztetések az életmód és a betegségek kapcsolatáról E. G. White írásainak jóvoltából, amelyek felhívják a figyelmet az egészségtelen életmód rákkeltő hatására. Ezen mozgalom másik jelentős képviselője a mindannyiunk által – neve alapján – jól ismert Kellogg doktor, aki úgymond megtanította reggelizni Amerikát, és nevét a róla elnevezett cornflakes-szel írta be a történelembe.

Sajnos az akkori egészségügyi szemlélet nem sokat adott ezekre az alapelvekre, és mindenféle táplálkozási megszorítást, speciális diétát a rákkal szemben gyanakvással vetett el. Az élelmiszervegyészet és a táplálkozástudomány területén mutatkozó tudományos eredmények csak a 20. század utolsó évtizedeiben bizonyították be egyértelműen a táplálkozás és a rosszindulatú betegségek közötti összefüggést.

E betegség sem a véletlen műve
A táplálkozás 35 %-ban, a dohányzás 30 %-ban, az öröklődési tényezők 5 %-ban, a munkahelyi ártalmak, a napsugárzás, a környezeti hatások és az alkohol 4-4 %-ban, a rákkeltő vírusok 5 %-ban és egyéb, ismeretlen faktorok 8-9 %-ban tehetők felelőssé a rák kialakulásáért. A felmérések azt mutatták, hogy az egyes tényezők hatása (mint például a dohányzás és az alkohol) nem összeadódnak, hanem hatványozódnak!

Speciális diéta
Létezik-e speciális, rákellenes diéta? Az eredmények egyértelműen bizonyítják, hogy igen, ez pedig a kizárólag növényi alapanyagokból álló, vegán táplálkozás, ami minden állati eredetű táplálékot mellőz. Igen fontos, hogy az ételek kiválasztásánál figyelembe kell venni, hogy minden szükséges tápanyag, beleértve a fehérjét, a vasat és a B12-vitamint – kellő mennyiségben és arányban biztosítva legyen. Csak a növényi táplálékban találhatók rákellenes, ún. anticarciogén hatóanyagok. Az állati eredetű termékek között pedig igen sok az ún. onkogén, azaz rákkeltő tényező.

Nem szükségtelenek a hagyományos gyógymódok
Az életmódbeli változtatások nem teszik szükségtelenné a hagyományos rákgyógyászatban alkalmazott módszereket, terápiákat. Inkább sorrendiségről van szó! Az egészségére valamit adó, tudatos életet élő ember nem várja meg e betegség kialakulását vagy kiújulását, hanem egészséges életformával igyekszik mindent megtenni az egészségéért, gyógyulásáért.


 
rák kór megelőzés egészség táplálék életmód diéta gyógymód
Egészség

Napi tízezer lépés

2016. november 08.

Manapság azzal mindenki egyetért, hogy testmozgás nélkül nincs egészség. Ugyanakkor a különféle nagy erőkifejtést és állóképességet igénylő sportok mellett egyre inkább feledésbe merül a gyaloglás.

Napi tízezer lépés
2016. november 08.

Aktuális programok